13 november 2015

IJdeltuit of bedelaar?

Vriendschap
 
Het was een mooie dag toen ik samen met een hechte vriend ‘geheimpjes’ deelde. Goed wetende dat we dat ‘weten van mekaar’ zouden koesteren zonder te oordelen. Want laten we wel wezen, zelfs een boezemvriend zal wel hier of daar een klein kantje hebben. De rimpeltjes en moedervlekjes kunnen we zien, maar op onze ziel kan er een zwart vlekje zitten dat zelfs niet met ‘Vanish’ kan weggespoeld worden. Toen dacht ik aan iemand waarvan ik mij afvroeg of hij een ijdeltuit dan wel een bedelaar was. We wisten het niet, maar het was wel een interessante discussie die ik graag met jullie deel.
IJdeltuit
Het is des mensen om nieuwsgierig te kijken naar de mensen rondom hen. De herkenbare typetjes halen we er gemakkelijk uit. De ijdeltuit is er zo eentje. Wie kent ze niet, de vrouw die overmatig belang hecht aan haar uiterlijke schoonheid en met een trukendoos vol zalfjes en andere wondermiddeltjes de onvolkomenheden van haar lijf en leden tracht te verdoezelen. Wie kent hem niet, de man die pronkt met zijn statussymbolen: hippe kledij, opvallend uurwerk en een ‘slee van een kar’ waarmee hij denkt iedereen te imponeren. Kijk eens wat ik allemaal weet, hoeveel ‘interessante’ mensen ik wel ken!
In elk van ons zit wel een stukje ijdeltuit. Iets van de behaagzieke vrouw, of van de zelfingenomen macho. Erbij horen is dan de ultieme droom. Klasseren of toch nog eventjes nadenken? Want, zijn ze wel zo ijdel, die schone madammen en drukdoende macho’s? Of is al dat gedoe net zoals make-up: een scherm waarachter ze hun ware zelve verstoppen?
Bedelaar
Het klinkt wat pejoratief, bedelaar, maar soms is het zo duidelijk te zien dat uiterlijke schoonheid en status niet volstaan om mensen gelukkig te maken. Dat heel veel mensen op zoek zijn naar iets meer innerlijke rijkdom. Oh ja, ze zouden wel willen zijn wat ze tonen, maar zijn het niet. Soms zelfs het tegenovergesteld van wat ze tonen: een grote mond om een klein hartje te verbergen. De zelfzekere bink die echter aan alles twijfelt, vooral aan zichzelf.
Over wetenschappers wordt gezegd dat al hun baanbrekend werk voortspruit uit hun permanente twijfel. Die zorgt voor de noodzakelijke inspiratie om nieuwe wegen te bewandelen. Zou dat ook niet waar zijn voor gewone mensen in hun dagelijks doen? Wie het financieel moeilijk had in zijn jeugd zal daardoor later wellicht meer belang hechten aan zijn materiële welstand. Wie vooral behoefte heeft aan ‘warmte’ zal allicht eerder zijn hart volgen dan zijn verstand. Het klinkt in sommige oren onwelvoeglijk, maar wat is er natuurlijker dan de behoefte aan intimiteit? Een goede balans tussen hart en verstand werkt gelukkig niet zoals een weegschaal, waarop enkel cijfertjes staan, geen schoonmenselijkheid of emoties. 
Dank u voor het complimentje
Is het u ook al opgevallen dat mensen soms heel moeilijk overweg kunnen met complimentjes, zowel ze geven als ze krijgen? Toch kan het helpen. Ooit maakte ik een uitzonderlijke, wellicht zelfs unieke ervaring mee. Toen de voorzitter van een Europese militaire werkgroep het bestond om elke deelnemer te vragen één van de andere leden te feliciteren met een van zijn kwaliteiten. Een rondje WF, ‘Wederzijdse Felicitaties’. Het was bijwijlen hilarisch, maar het werkte wonderwel. De sfeer in de groep, die tot dan koud en weinig inspirerend was, klaarde uit. Waarom zou dat niet werken bij gewone mensen, wanneer zelfs ‘stoere militaire bonken’ er gevoelig voor zijn?
Kijk eens naar de mensen rondom u. Intimi waar je hart en verstand mee deelt, boezemvrienden en geliefden. Wanneer gaf je hen een complimentje? Wanneer kreeg je complimentje?
Alleen de echte ijdeltuit kan het niet verdragen om iets goeds te zien in een ander. IJdeltuit of bedelaar?
Pjotr

 

Geen opmerkingen: