31 oktober 2015

Op een miezerige dag


November is een moeilijke maand. Allerheiligen op 1 november mag dan een ‘hoogfeest’ zijn waarop christenen hun heiligen en martelaren herdenken, de laatste tijd zijn het nauwelijks nog de heiligen maar des te meer martelaren die het slachtoffer worden van het barbarisme dat maar niet uitgeroeid raakt. En Allerzielen duwt ons elk jaar opnieuw met onze neus op die onafwendbare zekerheid: de dood.
Daarom wou ik iets schrijven voor deze dagen waarop een neerslachtige sfeer ons, soms kunstmatig, wordt opgedrongen. Heel wat mensen worstelen niet enkel op die dagen met levensvragen en kijken uit naar steun bij familie en vrienden. Maar kleine dingen kunnen helpen.
Stel je een miezerige dag voor aan de kust of in de bossen. Je hoopte op een mooie dag, een heerlijke wandeling in goed gezelschap. Wat doet een mens dan, als de natuur stilletjes weent en de wolken zo laag hangen dat je de druk voelt op je kop?
Wie welgezind is zal daar weinig last van hebben. Met een mutsje op eens flink uitwaaien langs de waterlijn of slijk verzamelen op verzopen bospaadjes deert niet, integendeel. Maar een miezerige dag maakt sommige mensen neerslachtig. Er is nood aan een recept. Geen grote theorieën of dure woorden.
Het ritueel van kleine dagelijkse dingen
Slaap eens wat langer uit. Rek je nog een centimeter langer dan anders vooraleer uit bed te stappen. Neem een flinke douche waarbij je niet op een spatje kijkt en neem je tijd voor een lekker ontbijt met alles erop en eraan. Doe vervolgens je inkopen, want ’s middags wordt het koken.
Doe bij voorbeeld zoals ik vandaag: maak een lekkere pot mosseltjes met een flinke scheut riesling wijn en de nodige groenten en kruiden. Is het u ook al opgevallen dat de mossels nu minder ‘baard’ hebben dan vroeger? Dat het spoelen met bloem in het water om ze ’hun vuiligheid’ te laten uitspuwen niet meer nodig is? Ja, zelfs de mossels hebben we kunnen fatsoeneren. Nu de mensen nog.
Maak een prikkelend mosterdsausje en dat hoeft niet moeilijk te zijn: graantjesmosterd en een beetje mayonaise, meer moet dat niet zijn. Zorg dat iedereen eventueel zijn eigen potje heeft, anders moeten we de mossels allemaal doppen in hetzelfde kommetje. Vroeger konden we daar tegen, nu is dat niet meer zo gepast. Smeer enkele sneden vers boerenbruin brood en het festijn kan beginnen.
Neem je tijd voor het klaar maken. Je moet toch nergens zijn, want het is nog steeds aan het miezeren. Laat vooral de mosseltjes zich ongegeneerd openen vooraleer ze op te dienen. Doe zoals zo lang geleden en pluk ze uit hun schelp met de vingers of met een lege schelp. Laat ze vooral niet uitdrogen onderweg naar je maag en vergeet dus niet de riesling op tafel te zetten.
Durf dromen
En als het dan nog miezerig is? Wel doe dan de radio uit en geniet van de stilte. Een boertje mag, maar niet overdrijven hé. Vlij je neer in een gemakkelijke zetel en doe een tochtje naar het dromenland. Je weet wel, die dromen waarin je de sterkste of de schoonste of allebei bent. Droom er maar op los. Zoals  vissers die dromen van een miraculeuze visvangst, jagers die de grootste leeuw schieten, terwijl ze vooral bokken schieten. Dromen van de grote liefde, van vrede op aarde en geen oorlog, van een volle portemonnee en het eeuwige leven. 
De ene droom al onbereikbaarder dan de andere. Maar bedenk dat slechts weinigen hun dromen kunnen waar maken. Dus droom maar van al wat je hartje zo graag zou hebben. Zo lang je verstand slaapt is er niets aan de hand.
Wat zou een mens veel missen mocht hij niet kunnen dromen!

Hart en verstand
Oh ja, verstand en hart, dat is een moeilijk huwelijk. Wat je ‘van harte’ wilt, mag soms niet van je verstand. Wat je verstand zegt dat je moet doen gaat soms niet van harte. Heel dikwijls komt zelfs ons verstand er niet bij te pas. Het zijn gewoon regeltjes die we geacht worden te volgen. Tot de regeltjes veranderen en niemand nog weet waarom het ooit niet mocht.
Onlangs ontving ik een power point presentatie die eindigde met volgende zinnen:
Wat echt goed is dat is vechten met overtuiging
Het leven koesteren en passioneel leven
Met klasse verliezen en overwinnen door te durven
Het leven is te belangrijk om onbetekenend te zijn
Sommige mensen hebben spijt om wat ze niet deden. Anderen hebben spijt om wat ze wel deden. De eersten waren bang om hun hart te volgen, de tweede vergaten om hun verstand te volgen. Het is een belangrijke keuze, telkens opnieuw.  

Bij het ontwaken uit je dromen
Ga eens in de keuken kijken, daar ben je nog wel een tijdje zoet. Of droom gewoon verder, want men hoeft niet te slapen om te dromen.
Oprecht, vanuit het dromenland,
Pjotr

 

Geen opmerkingen: