19 januari 2016

VRT: Terroristen zijn luidruchtige minderheid


Hoeveel terroristen zijn er nodig vooraleer de VRT ze ernstig neemt? Volgens Bjorn Soenens, hoofd van Het Nieuws, is het slechts een heel kleine maar wel luidruchtige minderheid.
 Het is al een tijdje geleden dat Bjorn Soenens, hoofd van Het Nieuws op de VRT verkondigde dat de kijkers niet alle nieuws moeten krijgen en er ook duiding moet zijn bij het gebrachte nieuws. Wanneer er extremisten aan het werk zijn in Afrika, moet de VRT er ook bij vertellen hoe slecht hun levensomstandigheden wel zijn. Zo klonk het ongeveer. In een debat met Pol Van Den Driessche (N-VA) naar aanleiding van deze uitspraak, vond deze dat de VRT niet het recht had om nieuws te ontzeggen aan de kijkers, maar Soenens bleef onwrikbaar bij zijn standpunt, overtuigd als hij is van zijn groot gelijk.

Een kleine minderheid maar helaas wel luidruchtig
Een VRT kijker hoorde eind november op Het Nieuws dat een nieuwslezer het had over een kleine minderheid extremisten. Daarop vroeg hij aan de verantwoordelijke voor Het Nieuws, Bjorn Soenens, of dat niet al te vergoelijkend was? Immers er zijn nogal wat Jihadisten wereldwijd, Al Quaeda, IS, Boko Haram, Al Shabab, enz.”
Hierop reageerde Soenens (na aandringen; e-mails in ons bezit) met onder meer volgende uitspraak:
“Met zekerheid kan je stellen dat extremisten die tot geweld en terreur overgaan een uiterst kleine minderheid vormen, maar helaas wel een luidruchtige kleine minderheid.”
Dat de terroristen een zeer kleine minderheid zijn is zeer zeker waar. Trouwens, Soenens had net zo goed kunnen beweren dat de nazi’s een minderheid waren. En er zijn nog gelijkenissen: net zoals de nazi’s gedoogsteun kregen van veel gematigde Duitsers, krijgen ook de terroristen duidelijk steun vanuit de gematigde moslimgemeenschap.
Maar zijn verklaring dat ze een luidruchtige minderheid zijn, slaat alles. Zou Soenens wel beseffen hoe permissief zijn uitspraak is? Boem, boem, pang, pang, ja, ze maken nogal wat lawaai, helaas!
Zou Soenens wel beseffen dat deze kwalificatie van terroristen een slag in het gezicht is van die honderden, ja zelfs duizenden slachtoffers wereldwijd? Hoe wereldvreemd kan iemand zijn om zich te verschuilen achter naakte cijfers en welk een gebrek aan empathie bij een man die beweert dat hij het recht heeft om te bepalen wat wij mogen weten. En laat over dat laatste géén twijfel bestaan:
“Bij Het journaal zijn we niemands knecht of niemands vriend, tenzij die van de  onweerlegbaar vaststaande feiten. Dat is onze enige opdracht."
Hoog tijd dat de broodheren van de VRT zijn opdracht opnieuw preciseren.
Pierre ‘Pjotr’ Therie, dwarsligger

 

Geen opmerkingen: