MEDIA EN POLITIEK ANDERS GELEZEN
Op VTM Nieuws liet Karel De Gucht nog eens
van zich horen: “Er komt geen vermogenswinstbelasting. Dat is gewoon zelfmoord
voor mijn partij.” Dat is klare taal, maar het smoesje van de zo dierbare
privacy is zo lek als een zeef.
Jean Marie Dedecker
In een open
brief aan John Crombez (Knack online) trekt JMDD nog eens alle registers
open. 'Ik heb niets tegen de gelovigen van de Linkse Kerk, beste John.
Integendeel. Alleen heb ik gezien dat veel van hun priesters en kardinalen niet
deugen. Lui die zich niet meer afvragen hoe ze het volk kunnen dienen, maar hoe
het volk hen kan dienen.'
De reacties zijn navenant. Sommigen vinden het schitterend
terwijl een minderheid het afdoet als een zoveelste acute aanval van zure
maagoprispingen. Dat hij de ouders van John Crombez als zwartwerkers presenteerde,
was zeker niet zijn beste ingeving. Overigens verwacht ik binnenkort een
antwoord van John Crombez.
We blijven aan zee waar Crombez en Dedecker thuis zijn. De regio met wellicht het grootste aantal zwartwerkers of –besteders. In Het Laatste Nieuws van 30 mei konden we volgende lezen: “Een tandartse en gemeenteraadslid uit Middelkerke is in het Franse Perpignan betrapt met bijna 400.000 euro cash geld. Dat had ze verborgen onder het reservewiel van haar auto. Er was zelfs koffie rond het geld aangebracht, om met die sterke geur eventuele speurhonden af te leiden. Tot 's avonds laat werden L.L, een tandartse en gemeenteraadslid in Middelkerke, en haar ex-partner G.C. ondervraagd. Uit goede bronnen werd vernomen dat er in totaal zo'n 100.000 euro zwart geld bij was.
Kijk eens aan, een tandartse en gemeenteraadslid van Middelkerke met initialen L.L., wie zou dat kunnen zijn. Even google consulteren en zie er is maar één L.L tandartse in Middelkere. Eens de lijst met gemeenteraadsleden opgezocht en ook daar is er maar één kandidaat witteboordcriminele met de initialen L.L. Zou het dan toch waar zijn dat er ook in de partij van Dedecker gevallen priesteressen zijn? En hoe zit het met de hogepriester, Jean Marie?
Een vraag terzijde, maar daarom niet onbelangrijk,
integendeel: Waarom krijgt JMDD zoveel aandacht in Knack (als lid van het
schaduwkabinet en als opiniemaker). Het kunnen natuurlijk de Westvlaamse
connecties zijn, want zelfs voor een Westvlaming liggen Roeselare en
Middelkerke dicht bij elkaar. Maar wanneer men zich afvraagt van wie JMDD het
meest kiezers kan afsnoepen, dan is de steun van Knack aan JMDD minder
onschuldig. Geen enkel ander politicus met zo weinig aanhang krijgt zoveel
aandacht als hij. Hij kan daarenboven het rode aureool van Knack enigszins
temperen en wie weet enkele lezers terughalen. Dat hij zo N-VA pijn kan doen is
uiteraard heel toevallig, maar mooi meegenomen.
Luc Vansteenkiste
Over Luc Vansteenkiste gewezen baas van Recticel en ongetwijfeld een man met veel verdiensten, circuleren opnieuw beschuldigingen, ditmaal over meer dan een miljoen zwart geld. Op DS online van 5 juni lezen we: “Baron Luc Vansteenkiste, die in 2013 zijn Fortis-proces afkocht, was betrokken in een zwart geld-circuit bij Recticel. Hij ontving 1,3 miljoen euro, maar zegt het geld niet gehouden te hebben. (…) In het verslag van Allen & Overy staat dat het om een zwart geld-circuit ging bij Recticel dat liep over Spanje. Onder meer kopstukken van het Spaanse filiaal verrijkten zich op deze manier. Opvallend is dat ook de toenmalige ceo van de groep, baron Luc Vansteenkiste geld ontving. Allen & Overy schat het bedrag op 1,3 miljoen euro. Maar vervolgens lopen de versies uiteen. Vansteenkiste claimt dat het geld naar bonussen voor medewerkers ging. De audit slaagt er echter niet in de bedragen en verklaringen te verzoenen. ‘Vansteenkiste kan een deel van het geld gehouden hebben’, schrijft Allen & Overy.”
Een ceo die zwart geld gebruikt voor het uitbetalen van bonussen kan moeilijk beweren dat hij niet op de hoogte was van de malversaties. Toch houdt Vansteenkiste vol dat hij geen geld ‘onttrok’ aan Recticel’ (waarom het gebruik van dit bizar woord ‘onttrekken’?) en niets fout deed. Opnieuw blijft hier een vermoeden van witteboordcriminaliteit hangen. Het is ook niet de eerste keer dat hij gelijkaardige beschuldigingen over zich heen kreeg. Daarover schreven we reeds twee artikels (lees hier 2009 en hier 2013). Ondertussen is Vansteenkiste nog altijd baron en zetelt in de raad van bestuur van verschillende Belgische bedrijven, zoals Delhaize, Sioen, Lannoo en Smartphoto.
De wereld van de ‘ons-kent-ons’ – topmannen (voorlopig geen vrouwen) die heel wat verdiensten hebben - is klein, maar zeer solide.
Dat Dedecker de ouders van John Crombez beschuldigt van bijklussen in het zwart om de ‘socialisten’ eens de mantel uit te vegen, is totaal ongepast, want van een heel andere grootteorde. Hij zou beter zijn LDD medegemeenteraadslid, Lieve Landuyt, eens in haar blootje zetten. Wat wel belangrijk is: wanneer veel mensen over de schreef gaan bestaat er geen ‘schreve’ (lees grens) meer.
Al die vermoedens kunnen alleen maar welig tieren omdat de bestrijding van witteboordcriminaliteit in onze maatschappij botst op veto’s vanuit politieke hoek, zoals De Gucht duidelijk maakte in het VTM nieuws. Er mogen dan nog goede redenen zijn om de privacy van individuen te beschermen tegen de almacht van de staat, het kan nooit de bedoeling zijn om bepaalde misdaden te onttrekken aan het gerecht. Dat precies Karel De Gucht en zijn partij geen transparantie wensen, kan geen verrassing zijn. Men hoeft geen socialist te zijn om daar vragen bij te stellen.
Pjotr
Geen opmerkingen:
Een reactie posten